Wat is een testament?


Wanneer je komt te overlijden, zijn er natuurlijk allemaal bezittingen van je over. Deze bezittingen zullen naar je nabestaanden gaan, maar wie krijgt wat? Wanneer je geen testament opstelt zal de wet bepalen wat er met jouw bezittingen wordt gedaan na jouw dood. Echter willen veel mensen dit liever zelf bepalen en dat kan door een testament op te stellen. Een testament is een notariële akte waarin je officieel neerzet wat er met jouw erfenis moet gebeuren wanneer jij komt te overlijden. Wat er in dit testament staat, is volkomen privé waardoor men pas na jouw dood weet wat de exacte verdeling is.

Waarom opstellen?

Een testament opstellen kan verschillende voordelen hebben. Iedereen heeft zijn eigen redenen waarom hij of zij vindt dat een testament belangrijk is. Maar eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: mensen hebben hun persoonlijke wensen over hun nalatenschap. Deze wensen zijn bijvoorbeeld dat ze bepaalde mensen willen toevoegen als erfgenamen of juist mensen willen uitsluiten van de erfenis. Om dit te doen moet een testament worden opgesteld. In een testament kan je dan ook exact zetten wie welk deel van de erfenis moet krijgen, wie de toezegging schap over de erfenis heeft, etc. Dit geeft een bepaalde duidelijkheid voor je nabestaanden waardoor discussies kunnen worden voorkomen.

Belasting

Over de erfenis moet erfenisbelasting worden betaald. Door een goede notaris een testament op te laten stellen kan deze helpen om manieren te vinden om deze belasting zo laag mogelijk te houden. Zo kan je geld besparen op jouw erfenis waardoor jouw nabestaanden van het grootste deel kunnen genieten.

Ben je nog op zoek naar goede notaris die jou verder kan helpen? Neem dan zeker een kijkje om www.degoedkoopstenotaris.nl, hier krijg je een mooi overzicht van alle notariskantoren in jouw regio!