Kennismaking met de bromfietsverzekering


Het kopen van een bromfiets zorgt ervoor dat je meteen te maken krijgt met nog een aantal extra verplichtingen. Eén van de belangrijkste verplichtingen waar je eigenlijk in eerste instantie bij stil moet blijven staan is natuurlijk het afsluiten van een bromfietsverzekering. Een dergelijke verzekering is niet alleen handig, daarnaast is de WA-variant ook wettelijk verplicht. Een bromfiets valt namelijk in Nederland onder de gemotoriseerde voertuigen en die moeten minimaal verzekerd worden middels een WA-verzekering. Heb jij dus met andere woorden ook een bromfiets aangekocht en wil je daarvoor een interessante verzekering afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat de onderstaande informatie je daarbij kan helpen.

            Wat is de bromfietsverzekering precies?

De informatie op deze pagina beginnen we door aan te geven wat een bromfietsverzekering nu precies is. Het gaat hierbij concreet om een verzekering die kan worden afgesloten voor het dekken van een bromfiets. De manier waarop dit kan gebeuren is sterk afhankelijk van de eisen waar je als verzekeringnemer over beschikt. Voor heel wat mensen geldt dat ze gewoon op zoek zijn naar een zo goedkoop mogelijke manier om te voldoen aan de vooropgestelde eisen van de Nederlandse overheid. Deze eisen hebben uiteraard betrekking tot het verplicht moeten afsluiten van de zogenaamde WA-verzekering. Een dergelijke bromfietsverzekering afsluiten maakt dat je kan rekenen op een dekking van schade ten opzichte van derden en dat ook nog eens tegen een zeer interessante prijs. Let wel op, de schade die ontstaat aan jouw eigen bromfiets is met deze verzekering helaas op geen enkele manier verzekerd.

De WA-verzekering is natuurlijk niet zomaar de enige bromfietsverzekering die op de markt is terug te vinden. Het is dan ook vrij eenvoudig mogelijk om ervoor te kiezen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten. Wat deze extra uitgebreide verzekeringen betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen de hieronder aangegeven mogelijkheden:

  1. De WA + beperkt cascoverzekering voor bromfietsen;
  2. De WA + volledige cascoverzekering voor bromfietsen;

Voor alle duidelijkheid, enkel en alleen de WA-dekking is in Nederland wettelijk verplicht. Echter is het best mogelijk dat jij ervoor hebt gekozen om een extra dure bromfiets te kopen. In deze beide gevallen spreekt het voor zich dat de gewone standaard WA-verzekering voor bromfietsen mogelijks niet voldoende zal zijn. Het afsluiten van een meer uitgebreide bromfietsverzekering zal dan ook behoorlijk wat interessanter zijn. Met deze verzekeringen is het namelijk zo dat er wel degelijk ook bepaalde eigen schade aan de bromfiets is verzekerd.

            Waar rekening mee houden bij een bromfietsverzekering afsluiten?

Sta jij op het punt om een bromfietsverzekering af te sluiten? Dan zal je kunnen concluderen dat er op dit vlak een behoorlijk aantal interessante zaken zijn om rekening mee te houden. Het eerste punt waar je rekening mee zal willen houden heeft betrekking tot de dekkingen die worden aangeboden. De standaard WA-verzekering dekt uitsluitend de schade in die je aanbrengt met je bromfiets ten opzichte van derden. Zou je graag willen hebben dat er ook bepaalde vormen van eigen schade kunnen worden verzekerd? In dat geval zal je dus moeten kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide bromfietsverzekering.

In lijn met bovenstaande ligt uiteraard in de praktijk ook altijd de kostprijs die moet worden betaald voor het afsluiten van je verzekering. De WA-verzekering is vanwege de beperkte dekkingen uiteraard financieel het interessantst. Dit gezegd hebbende hoeft ook de premie voor je meer uitgebreide bromfietsverzekering niet noodzakelijkerwijs torenhoog uit te vallen, integendeel. Hoe je ook op deze verzekeringen kan besparen ontdek je meteen hieronder!

            Hoe besparen op de premie van je bromfietsverzekering?

Het kopen van een bromfiets gaat natuurlijk gepaard met een bepaalde hoeveelheid aan kosten. Dit gezegd hebbende is het ook altijd mogelijk om deze kosten op verschillende manieren te drukken. Je kan hiervoor verschillende zaken doen. Veel mensen staan hier echter te weinig bij stil waardoor ze op het einde van de rit toch nog steeds (veel) teveel moeten betalen voor het afsluiten van hun bromfietsverzekering. Wil jij deze fout niet maken en wil je dan ook graag de meest interessante bespaartips ontdekken voor jouw bromfietsverzekering? Hou dan beslist rekening met de hieronder terug te vinden tips.

               1.) Voer altijd een vergelijking uit tussen de bromfietsverzekeringen

Het eerste wat je altijd moet doen is een vergelijking uitvoeren tussen de verschillende bromfietsverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Op het ogenblik dat je een dergelijke vergelijking gaat uitvoeren zal het niet alleen duidelijk worden welke opties er allemaal afgesloten kunnen worden, bovendien zal je ook meteen ontdekken bij welke verzekeraar je nu precies kan rekenen op de laagste kosten. Het spreekt dan ook voor zich dat een bromfietsverzekering vergelijken altijd een must is wanneer je ervoor wenst te kiezen om een dergelijke verzekering af te gaan sluiten.

               2.) Sluit geen overbodige dekkingen af

Belangrijk om rekening mee te houden is ook dat het afsluiten van overbodige dekkingen voor je bromfiets nooit een goed idee is. De exacte dekkingen waar je behoeften aan hebt zijn in de praktijk altijd afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er zijn dan ook diverse factoren die hier een belangrijke invloed op uitoefenen. Het gaat daarbij om de volgende zaken:

  1. Het soort bromfiets die je hebt aangekocht (en dan vooral de specificaties);
  2. De leeftijd van de bromfiets in kwestie;
  3. Het aantal kilometers dat je ermee rijdt;
  4. Of je voor de bromfiets geld hebt geleend of niet;

Aan de hand van de bovenstaande zaken is het uiteindelijk mogelijk om precies te bepalen welk type bromfietsverzekering nu voor jou echt de beste keuze is.

               3.) Kies voor een bromfiets met beperkt vermogen

Last but not least is het ook nog eens zo dat het in de praktijk altijd een goed idee is om te kiezen voor een bromfiets met een beperkt(er) vermogen. Dat is natuurlijk in eerste instantie misschien wat minder leuk, maar het zorgt er wel voor dat de premie van je bromfietsverzekering binnen de perken kan worden gehouden. Indien je echt een goedkope verzekering voor je bromfiets wenst af te sluiten is dit een belangrijk aandachtspunt waar je zeker en vast rekening mee zal willen houden.