Als je een aanvraag voor de Nederlandse nationaliteit hebt gedaan en die is afgewezen, heb je waarschijnlijk te maken gehad met een advocaat voor vreemdelingenrecht. Maar een vreemdelingenadvocaat houdt zich bezig met veel meer zaken dan alleen naturalisatie. Wat een vreemdelingenrechtadvocaat nog meer allemaal doet, lees je in deze blog.
Verblijf
Als je een niet-Europese nationaliteit hebt en kortere of langere tijd in Nederland wil verblijven, zou je te maken kunnen krijgen met een vreemdelingenrechtadvocaat. Voor verblijf tot 90 dagen heb je een visum kort verblijf (VKV) nodig, en voor een verblijf langer dan 90 dagen, moet je een aanvraag toegang en verblijf (TEV) doen. Voor het aanvragen van beide kan je bijstand van een vreemdelingenrechtadvocaat krijgen.
Verklaringen opheffen
Een vreemdeling kan een inreisverbod of ongewenstheidsverklaring krijgen. Deze zijn respectievelijk 5 en 10 jaar geldig. Indien je binnen die tijd Nederland binnen wil, moet je natuurlijk van die verklaringen af. Hiervoor moet je een verzoek tot opheffing indienen. Daar heb je een vreemdelingenadvocaat voor nodig. Die kan je adviseren en helpen met het indienen van een aanvraag, want hij of zij weet waar zo’n aanvraag allemaal aan moet voldoen.
Verblijfsvergunning
Indien je uit een niet-EER land komt en langer dan 90 dagen in Nederland wil verblijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Het aanvragen van een verblijfsvergunning in Nederland kan vaak erg ingewikkeld zijn. Ten eerste zijn er verschillende soorten verblijfsvergunningen, afhankelijk van de duur van je verblijf en wat je in Nederland komt doen. Daarnaast heb je ook veel verschillende documenten nodig voor je aanvraag. Omdat je bij de aanvraag van een verblijfsvergunning soms door de bomen het bos niet meer ziet, kan het verstandig zijn om een goede vreemdelingenrechtadvocaat in te schakelen. Hij of zij kan je helpen met deze ingewikkelde aanvraag. Ook kan je zo’n advocaat inschakelen indien je bezwaar wil maken tegen je afgewezen aanvraag.