Wat doet een advocaat?


Het kan gebeuren dat een ruzie uitloopt tot een gevecht in de rechtbank. Of is er per ongeluk een misdrijf gepleegd. Dan moet je gebruik maken van een advocaat. Gelukkig zijn er genoeg advocaten. Helaas komt iedereen wel een keer in aanraking met een advocaat. Toch is er een groot mysterie, want wat doet een advocaat nou precies?

Hoe word je een advocaat?

Je bent natuurlijk niet zomaar een advocaat. Je moet namelijk naar een universiteit en daarvoor heb je een VWO diploma nodig. Je leert als eerste de basis van het Nederlands recht en de wetten. En natuurlijk ook het toepassen van de wetten. Na je universitaire ben je een jurist, je wordt een advocaat door nog een driejarige advocatenopleiding te volgen. Uiteindelijk krijg je wel beloning voor het studeren omdat een advocaat een gemiddeld salaris heeft van €4000.

De werking van een advocaat

Als je een advocaat neemt kan hij of zij zich bezighouden met verschillende taken. Een van de eerste dingen die een advocaat doet is advies geven. Dat doen ze voordat er een eventuele procedure gestart wordt. Daarna kan de advocaat gaan bemiddelen in een conflict. De advocaat staat dan tussen de verschillende partijen, omdat de partijen geen direct contact willen. Verder moet er ook nog een oplossing zien te vinden. Dat gebeurt tijdens het onderhandelen. Het kan ook zover komen dat de klant naar de rechtbank moet. Dat is dan een proces. Een advocaat procedeert dan en verdedigt de klant. Zo zie je maar weer dat je als advocaat nooit stil zit.

Waar werken ze?

Als advocaat kun je op meerdere plekken werkzaam zijn. Je kunt natuurlijk ervoor om op een advocatenkantoor te werken. Maar de grote bedrijven hebben vaak ook hun eigen advocaten nodig. Tijdens het werk hebben ze te maken met verschillende officieren van justitie, griffiers en ambtenaren. Als advocaat kom je dus veel mensen tegen.

Wanneer heb je een advocaat nodig? Het kan voorkomen dat je een advocaat nodig hebt. Bij bijvoorbeeld een scheiding, jeugdzorg of een uitgelopen ruzie. Advocaten zijn er om jou te helpen en zijn dus geen vijanden. Vaak heb je bij een advocatenkantoor verschillende advocaten die elk hun eigen specialisatie hebben. Zo kan je bij SWDV Advocaten gespecialiseerden vinden van onderwijs tot aan vastgoedrecht. Kortom er is altijd wel een passende advocaat.