5 dingen waar je op moet letten bij het opstellen van een overeenkomst


Moet je voor het eerst een overeenkomst opstellen? Dan is het belangrijk dat je je hier goed in verdiept. Of het nou gaat om een arbeidsovereenkomst of een koopovereenkomst, je wil niet dat er achteraf onduidelijkheden ontstaan. Omdat het zo belangrijk is om een overeenkomst correct op te stellen, kan het verstandig zijn om je te laten adviseren door een advocaat ondernemingsrecht. Een advocaat weet precies wat er allemaal in een overeenkomst vermeld moet worden en hoe je bepaalde risico’s inperkt. Als je op zoek bent naar een advocaat ondernemingsrecht kun je terecht bij SWDV Advocaten. Wil je toch zelf proberen om de overeenkomst op te stellen? Dan zetten we in deze blog 5 dingen voor je op een rijtje waar je in elk geval aan moet denken.

Leg afspraken schriftelijk vast

Ten eerste is het altijd verstandig om afspraken schriftelijk vast te leggen. Misschien vertrouw je de persoon met wie je in zee gaat en leg je de overeenkomst mondeling vast. Toch is het slimmer om dit niet alleen mondeling te doen. Stel dat het uitdraait op een geschil, dan is een schriftelijke overeenkomst belangrijk bewijs. Ook als er discussies of onduidelijkheden ontstaan, kan er altijd worden teruggegrepen op het contract.

Beide partijen

Vermeld ook beide partijen duidelijk in de overeenkomst. Omschrijf beide partijen dus duidelijk en noem bijvoorbeeld niet enkel een voornaam. Controleer altijd ook even of de persoon met wie je de overeenkomst sluit wel tekenbevoegd is. Bij de Kamer van Koophandel kun je vinden wie er bevoegd is om het bedrijf te vertegenwoordigen. Zo ben je er zeker van dat je afspraken maakt met iemand die dit ook daadwerkelijk mag.

De bedoeling van de partijen

Ook de bedoeling van beide partijen is een belangrijk aspect om op te nemen in je overeenkomst. Stel dat er onverhoopt een geschil ontstaat en de rechter moet een beslissing nemen, dan is de bedoeling van de partijen belangrijker dan de letterlijke tekst. Zet daarom in de overeenkomst waarom de partijen afspraken maken en wat het doel ervan is.

Rechten en plichten

Je wil niet dat er discussies ontstaan over wat nou precies de rechten en plichten van beide partijen zijn. Daarom is het slim om dit heel nauwkeurig vast te leggen in de overeenkomst. Wat moet er worden geleverd? Tegen welke prijs gebeurt dit? Wanneer moet dit bedrag betaald worden? En welke kwaliteit wordt er geleverd? Neem alle belangrijke punten op in de overeenkomst. Verder hoef je de overeenkomst niet langer te maken dan noodzakelijk, je kunt namelijk ook verwijzen naar de algemene voorwaarden.

Ondertekenen

Natuurlijk moet de overeenkomst ondertekend worden door beide partijen. Vermeld de plaats en de datum van beide partijen en laat handtekeningen zetten. Dit moet wel gebeuren door iemand die bevoegd is om het bedrijf te vertegenwoordigen. Zorg ervoor dat beide partijen een kopie van de overeenkomst in hun bezit krijgen.